Gasztronmia
Intro, avagy bevezet
"Elszr a hatvanas vekben mentem Japnba s rgtn beleszerettem. Az orszg s az trend egyarnt stimullta fantzimat. Szmomra ez a legsznesebb orszg, mert mintha Japn tartotta volna meg a legtbb l hagyomnyt az ltalam ismert orszgok kzl. Mint egy lom, vagy tndrmese, s ezt nagyon dtnek tallom. Els alkalommal egy bartom elvitt Tsukijibe, a tokyoi halpiacra. A hajnali napfny vilgtott a nyitott fal, magas tetej raktrpleteken. Feltornyozott ldatmeg kagylkkal, osztrigkkal, mellettk ezsts makrla, tenyrnyi fehr nyalvhal, vidm szardnia. Aztn egsz tonhalak, hajn, repln jttek az sszes cenokbl, a nagybani kereskedk staccato-ritmus aukcit tartottak bellk. Ettem sushit s azt gondoltam mr az els falatnl, hogy mess, abszolt mess. A hal teljesen termszetes ze s finoman ecetezett rizs tkletesen hzassgra lptek. A mret is pont j - egy falat." Jean-Pierre Rampal, a The Book of Soushi elszavbl
Ide japn receptek fognak kerlni. :)
|